Angst voor afwijzing

Gepubliceerd op 30 juli 2022 om 12:07

Als je mij vraagt wat de allergrootste angst is waar we allemaal mee te kampen hebben of krijgen dan is het wel de angst voor afwijzing. In de sessies die ik mag verzorgen komt de angst voor afwijzing veelvuldig naar boven. Vaak oude pijn voortkomend uit je jeugd. Het gevoel hebben dat je altijd alles zelf hebt moeten doen. Geen of minimale waardering of steun. Ouders die wellicht emotioneel niet beschikbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat we onszelf afsluiten en bij vrijwel iedere confrontatie het gevoel hebben dat we afgewezen worden. Alsof we er niet werkelijk mogen zijn. Alsof die ander ons pijn doet en raakt in onze bestaansrecht. 

 

Het bijzondere aan de angst voor afwijzing is dat onder deze angst vrijwel altijd pijn, verdriet en eenzaamheid schuil gaat. Uiteindelijk kun je namelijk alleen jezelf afwijzen. De angst voor afwijzing is in de kern dus zelfafwijzing. Je legt de schuld voor jouw pijn en verdriet buiten jezelf en in de handen van die ander. Die ander is echter alleen de trigger waardoor jij vanuit compassie en zachtheid naar jezelf mag kijken. Sus het kind in jezelf en laat hem of haar maar weten dat er in het hier en nu geen probleem is. Dat je precies goed bent zoals je bent. Helemaal heel en compleet. 

 

Mocht je dus getriggerd worden, de schuld bij de ander leggen en daardoor in je schulp kruipen. Weet dan dat er in het hier en nu geen probleem is. Dat je geraakt word op een oud pijnpunt wat je niet langer dient. Laat de pijn, het verdriet en de schuld dus gewoon lekker gaan. Het verhaal dient je niet langer en die ander kan vanuit het bewustzijn dat hij of zij heeft niet anders handelen dan hoe hij of zij gehandeld heeft.

Neem de verantwoordelijkheid over je eigen leven en heel dat wat geheeld mag worden. Vergeef de ander voor dat wat er heeft plaatsgevonden. Je word er een vrolijker en vreugdevoller mens van! 

Ik wens je een stralende en vreugdevolle dag toe! 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

François Seerden
8 maanden geleden

Hoi Stef,

Angst voor afwijzing gaat bij mij gelijk op met 'de lat te hoog leggen', mezelf te hoge eisen stellen. Mijn kwetsbaarheid blijft het tere punt.

Stef van Houtert
8 maanden geleden

Dank voor je waardevolle reactie François! Die is voor mij inderdaad ook herkenbaar. Het vraagt om verzachting. Compassie voor jezelf en dus uiteindelijk ook de lat wat lager leggen. Allemaal lessen die bij bewustwording en heling bijdragen aan zachtheid en zelfliefde. ❤️🔥